OM XET-MUSEET

Xetmuseet nyöppnar

Xetmuseet återinvigs 7 oktober kl 13.00 – kom och fira detta med oss! Det blir tal, möten, förtäring och möjlighet att ställa frågor om verksamheten.
Xetmuseet kommer att skifta utställningar två gånger om året.

Vi visar Xet A-Ö igen, några ej visade ungdomsskisser från utbildningstiden samt enförlaga till textilverket som Xet gjorde till Margarinbolaget – ”Raps och Kopra”.
Målningen ”Den 25 juni 1913 (1969) får en berättelse av Gunnar Strömblad i vår serie ”Xet – just nu!”

Xetmuseet i Tumba är kopplad till Tumba bibliotek med ny entré. Positivt för museet är att utställningsytan är större än tidigare. Vi lovar fler förändringar till den andra utställningsperioden som öppnar i april 2019.

Xet-museet och samlingen

Xet-museet har originalverk, skisser och grafik av Xet samt en klipp- och brevsamling.
Samlingen har skapats genom donationer från familjen Erixson,
Färg och Form, privatpersoner samt genom strategiska inköp gjorda av Botkyrka kommun och Xet-sällskapet. -Oljor, gouacher och akvareller i urval -Skisser i urval -Grafik i urval Muset strävar efter att visa en bred bild av Xets verksamhet samt skapa en komplett grafiksamling. Xet-museet förfogar även över ca 140 grafiska blad av Xets totala produktion på 165 blad. Utöver konstnärliga arbeten finns i museet föremål från Xets sista ateljé i hemmet på Tattbyvägen 12 i Saltsjöbaden. I samlingen finns även det skåp som avbildats på målningen “Interiör Dalagatan” (1928), där Xet på dörrarnas insida porträterat sig själv och hustrun Bojan – samt en målarkärra som varit i bruk hos målarmästare Oscar Strömblad i Tumba, där Xet som 13-åring började som lärling.

Var finns Xet-museet?

Entrén till Xetmuseet är i Tumba bibliotek. (från innecentrumet, ta trappan vid Dressman till övervåningen)
Öppettiderna är mån – tor 09.00-20.00, fredagar 11.00-17.00, lör – sön 11.00-15.00
Adressen är Tumba torg 105. Telefon till biblioteket är 08-53062931.

MED BIL

Biblioteket ligger på Tumba torg, ovanför Tumba centrum. Cirka femtio meter från biblioteket finns dels en parkeringsplats, dels ett parkeringsgarage. Parkering är gratis i 3 timmar med p-skiva.

MED PENDELTÅG

För att komma till oss med pendel åker du linjen som går mellan Södertälje och Märsta eller Uppsala. Stationen heter Tumba. Välj den uppgång som ligger i riktning söderut. Det tar ett par minuter att gå till biblioteket från pendeltågsstationen. Följ gången till centrum från stationen. Du kommer in till oss både från centrum och från torget. Från centrum kan du antingen åka hiss eller ta trappor. Vill du gå via torget så hittar du utgången precis bredvid Pressbyrån.

MED BUSS

Busstorget ligger precis utanför Tumba centrum. Åk rulltrapporna upp mot stationen och gå ut på torget genom utgången via Pressbyrån, eller gå in i centrum och ta hiss eller trappor upp till oss.

Ingången till biblioteket

Det finns två entréer. En från galleriet och en från Tumba torg 105. Det finns en hiss, som saknar taltjänst och punktskrift. Det finns ingen rulltrappa och ingen ramp. Det finns dörröppnare på våra entrédörrar men inte på hissen.

I biblioteket

Lokalerna är tillgängliga för rullstolsburna och för permobil.

Xet-stipendium

Xet sällskapet i samarbete med Kungl. Konstakademien delar årligen ut ett stipendium
ur Sven Erixsons minnesfond till en ung konstnär som verkar i Xets anda.

Clara Gesang-Gottowt 2014 års Xet-stipendiat

“Motiveringen”
Clara Gesang – Gottowt tilldelas Sven X:et Erixsons stipendium för sin upptäckarlust i det färgens rike dit få förunnas tillträde. Som pant för visum krävs nyfikenhet och arbetsvilja för att mäkta med att pröva, misslyckas och komma igen. Att följa traditionen och avfärda den för nya slutsatser samt sinnligt förmedla den egna röstens poesi är målet att ödmjukt efterfråga.
Den inslagna vägen övertygar och lovar gott framöver.

Se filmen från prisutdelningen från The Royal Swedish Academy of fine arts

En ovilja mot den etablerade kunskapen driver mig att låta måleriet förbli ett experiment. Genom en process där slump och kontroll samspelar söker jag i varje målning efter någonting nytt.
Penslar, målartrasor, lösningsmedel, gummiskrapor. Addition och subtraktion av färg. Ett prövande där den ena handlingen leder till nästa i en process där addition och subtraktion är likställda. Jag letar efter känslan av upptäckt och på samma gång ett möte med något välbekant. Plötsligt när jag målar känner jag igen mig, trots att jag befinner mig på en ny plats. Jag försöker stanna i processen då målningen väcker mina känslor, stimulerar tankarna och intresserar min blick. Ett ständigt sökande efter något jag vet vad det är först när jag ser det. Men ingen upptäckt är fulländad. Varje ny målning är ett möjligt alternativ till den föregående och en ledtråd till nästkommande

  • Clara Gesang-Gottowt

Clara Gesang-Gottowt är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm
där hon tog sin examen 2013. Gesang-Gottowt har bland annat ställt ut på AnnaElle Gallery, Galleri Thomas Wallner, Nacka Konsthall, Augélimuseet och på konsthallen Brandenburgischer Kunstverein Potsdam, Tyskland.
Gesang-Gottowt bor och arbetar i Stockholm.

För mer info : www.gesang-gottowt.se

Ett exempel på Claras konst:
Utan titel, olja på duk, 148x125cm, 2015.
Foto: Michael Lüder.

Maria Jönsson 2009 års Xet-stipendiat

Bakgrund
Maria Jönson Nassos, född 1979 i Uppsala tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2008. Efter flera år i Stockholm och på västkusten (Lysekil och Uddevalla) är Maria sedan 2013 bosatt i sin hemstad Uppsala. Utöver sin konstnärliga utbildning har Maria lärarexamen i ämnet Bild från Göteborgs universitet. Hon har undervisat i bild på grundskolenivå samt på det estetiska programmet i gymnasiet och håller i kurser på förberedande konstskolor. Maria Jönson Nassos var även verkstadsansvarig för screentrycksavdelningen på Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän 2008-2013, där hon bland annat höll i kurser genom Gerlesborgsskolan.

Konstnärlig verksamhet
Det konstnärliga arbetet är koncentrerat på bilder i form av måleri och olika trycktekniker. Intresset är inriktat på bilden som mångdimensionell i form av både yta och djup. Olika lager och skikt spelar mot varandra i ett bildrum som på många sätt är oändligt. Material, färg och komposition är viktigt för uttryck och stämning, men även innehållet och det berättande är av stor betydelse. Tidigare innehöll bilderna en blandning av föreställande och abstrakta element. Under senare tid har dock ett rent abstrakt språk kommit att bli allt mer tongivande.

Februari 2009 tilldelades Maria Jönson Sven X:et Erixsons stipendium med motiveringen:
”Naturintrycken hos Maria Jönson splittras och återförenas på de stora ytorna med en friskhet och en lekfullhet som ger upphov till en både dekorativ yta och ett djup. Hon spänger den målade bildens ramar på ett sätt som för tankarna till orientaliska skärmar och bildrullar. Detta skapar en livlighet som fyller rummet och engagerar betraktaren.”
För mer information och bilder, se hemsida: www.nassosart.se

Ett exempel på Marias konst:
Skiktat bildrum.

Tidigare mottagare av Xet sitipendiet

2018                     Linda Pedersen 
2017                     Mark Frygel
2016                     Fabian Tholin
2015                     Nils Johansson
2014                     Clara Gesang-Gottowt
2013                     Maria Bajt
2012                     Susanna Serrander
2010                     Malin Holmberg
2008                     Emelie Björck
2007                     Jenny Crisp
2006                     Anna Strid
2005                     Mattias Åkerfeldt
2004                     Tilda Lovell
2003                     Stina Stigell
2002                     Mårten Carlsson
2001                     Christina Berglund
2000                     Ulrica Lundberg
1999                     Ingen utdelning
1998                     Carl-Fredrik Ekström 
1997                     Helena Isoz

Ekomuseet och Xet

Xet växte upp i Tumba i början av 1900-talet.
Fyra för konstnären viktiga platser har märkts ut med skyltar. När man promenerar runt i Tumba kan man därför få en bild av hur det var i stationssamhället för hundra år sedan. I Xet museet finns alltid information om hur man kan komma i kontakt med verken.
Idén med att åka eller promenera runt i olika miljöer och Offentliga rum med konstverk kan jämföras med att besöka ett större museum. Vår tanke är alltså att focusera på Xet delen i ett mindre museum vid Botkyrka konsthall, dels i ett “gränslöst” museum med “ekon” av konstnärens liv och verk -ett slags friluftsmuseum för Xets konst. Det kallas ekomuseet.

Platserna av intresse är:
1. Xet museet & Botkyrka konsthall
2. Tumba station
3. Tumbascenen
4. Biografen
5. Oscar Strömblads måleri
6. Xets föräldrarhem
7. Ängskyrkan
8. Botkyrka kyrka
9. Huddinge kommunalhus
10. ABF Huddinge
11. Hallunda Folkets hus
12. Segersjö Folkets hus

Ladda här ner informationsbroschyr med bl.a. karta och platsbeskrivningar
Hämta HÄR

Se Tumba vandringen här på Xets web-sida.
Er ciceron är Leif Magnusson från Xet sällskapet.
Filmsekvensen är hämtad från DVDn “Två filmer om Xet av Curt Strömblad”.
Hela DVDn går att köpa av Xet sällskapet. Mer info HÄR